Stamceller testas på skadade hjärtan

2014-04-30 14:13  
Ole Fröbert

Kan stamceller reparera skadade hjärtan? Det ska 30 sjukhus i världen tillsammans reda ut. Första svenska patienten behandlades nyligen i Örebro.

Efter en hjärtinfarkt blir hjärtat svagare och pumpar sämre. Följden blir ofta hjärtsvikt som kräver livslång medicinering. Nu ska forskare vid 30 sjukhus i hela världen tillsammans reda ut i fall behandling med stamceller i stället kan få hjärtat att läka. I Sverige behandlades den första patienten nyligen vid Universitetssjukhuset i Örebro.

- Genom att injicera stamceller från en annan människa hoppas vi att skadade hjärtmuskelceller och blodkärl ska kunna återbildas, säger Ole Fröbert, adjungerad professor vid Kardiologiska kliniken på USÖ.

Inom ramen för studien hoppas man här kunna behandla två patienter i månaden. Totalt ska 225 patienter ingå i den världsomspännande studien.

Stamcellerna som injiceras har utvunnits från benmärgen från en enda person. De har sedan odlats för att bli fler.

Men det är inte alla som kommer med i forskningsprojektet som får behandling. En tredjedel får i stället placebopreparat. Varken läkare eller patient vet vilken behandling patienterna får.

Förutom att delta i forskningsstudien har sjukhuset egna planer på stamcellsterapi mot hjärtsvikt. En navigationsutrustning för att kunna leverera stamcellerna mer exakt i hjärtmuskulaturen har nyligen köpts in.

- Vi hoppas att vi kan erbjuda behandlingen till hösten. Vi tror att vi skulle kunna hjälpa ett 40-tal patienter om året som lider av grav hjärtsvikt, säger Ole Fröbert.

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Stamceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer