Slump kan ha lett till narkolepsi

2015-07-02 06:00  
Forskarna har hittat dubbelverkande antikroppar hos tjugo finska barn och ungdomar som blev vaccinerade med Pandemrix och sedan utvecklade narkolepsi. Foto: TT

En ren slump kan ha gjort att flera människor som fått influensavaccinet Pandemrix drabbats av narkolepsi, skriver Dagens Nyheter.

Forskare i bland annat USA och Finland har jämfört med ett annat vaccin Focetria, som inte gett några biverkningar. Pandemrix innehåller mycket mer av ett virusprotein som liknar hormonet hypokretin som finns i hjärnan och vars viktigaste uppgift är att reglera sömn och vakenhet.

En person som blivit vaccinerad kan bilda antikroppar med dubbelverkan. De kan dels bita sig fast på virusets proteiner som de ska, men de kan också angripa mottagare för hypokretin och orsaka narkolepsi.

Forskarna har hittat dubbelverkande antikroppar hos tjugo finska barn och ungdomar som blev vaccinerade med Pandemrix och sedan utvecklade narkolepsi. Alla hade en genetisk känslighet för att utveckla sjukdomen.

Mer om: Narkolepsi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer