Rynkfri med ilsket protein

2009-02-11 07:43  

Sugen på att se yngre ut, men rädd för kirurger och nervgiftet Botox. Amerikanska forskare kan sitta inne med lösningen. Lagom mängder av ett protein fyller ut rynkorna med kroppsegna fettceller.

Stela ansikten och muskelförlamning. Plastkirurgi och nervgifter kan få obehagliga biverkningar. Men det kan finnas en tredje väg för de som trängtar efter en rynkfri hud.

Mina Bissell vid Berkeley och Eva Tureley vid university of Western Ontario studerade vilken roll ett protein, ( som tillverkas av ritningar i genen RHAMM – hyaluronan mediated motility receptor) har för att skapa de fettceller som behövs för att vävnader ska läka. Musstudierna visade att det går att styra genen så att kroppen minskar tillverkningen av proteinet. Resultatet blev att nya fettceller bildades i underhuden hos äldre möss och att sårläkningen påskyndades. Och inte nog med det, även farliga fettlager runt inre organ minskade.

- Tekniken har förutsättningar för att utvecklas till ett icke-kirurgiskt alternativ till rynkborttagning, ansiktslyftning eller ändringar av figuren, säger Mina Bisell i ett uttalande.

- Den kan också få stor betydelse vid läkning av brännskador.

Att hålla proteinet i schack kan även ha andra vinster, Eva Tureley, har tidigare visat att för höga halter av proteinet bidrar till att cancer kan sprida sig i kroppen.

- Djurstudierna pekar på att patienter med tumörer eller inflammatoriska sjukdomar kan ha nytta av medel som reglerar RHAMM, säger hon. Och att de även har låg toxicitet.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Protein Hud

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer