Industri

Rynkfri med ilsket protein

Musen med en blockerad gen ( högra bilden) har ett tjockare lager underhudsfett.
När fettcellerna i underhuden minskar i storlek och antal finns det inget kvar som fyller ut de övre hudlagren. Huden blir rynkig.

Sugen på att se yngre ut, men rädd för kirurger och nervgiftet Botox. Amerikanska forskare kan sitta inne med lösningen. Lagom mängder av ett protein fyller ut rynkorna med kroppsegna fettceller.

Publicerad

Stela ansikten och muskelförlamning. Plastkirurgi och nervgifter kan få obehagliga biverkningar. Men det kan finnas en tredje väg för de som trängtar efter en rynkfri hud.

Mina Bissell vid Berkeley och Eva Tureley vid university of Western Ontario studerade vilken roll ett protein, ( som tillverkas av ritningar i genen RHAMM – hyaluronan mediated motility receptor) har för att skapa de fettceller som behövs för att vävnader ska läka. Musstudierna visade att det går att styra genen så att kroppen minskar tillverkningen av proteinet. Resultatet blev att nya fettceller bildades i underhuden hos äldre möss och att sårläkningen påskyndades. Och inte nog med det, även farliga fettlager runt inre organ minskade.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här