Q-med bygger ny fabrik

2007-09-05 09:13  

Q-med, mest känt för sina rynkutfyllningsmedel, är idag ett av Sveriges snabbast växande bioteknikföretag. Nu bygger företaget ut med ytterligare en tillverkningsfabrik och laboratorier.

Uppsalaföretaget tillverkar implantat för framförallt rynkutfyllnad, baserade på geler av det kroppsegna ämnet hyaluronsyra. Det utvinns på bioteknisk väg från bakterier.
I oktober börjar bolaget bygga en ny fabrik och nya laboratorielokaler, till en beräknad kostnad av 150 miljoner kronor, uppger Upsala Nya Tidning, UNT.

- Vi tittar på flera olika produkter för den nya fabriken men även delar till sprutor, säger företagets finansdirektör Erika Kjellberg Ericsson till UNT.

Q-meds expansion har varit mycket snabb de senaste åren. Och företagets formulerar mycket riktigt sin långsiktiga strategi som "snabb tillväxt med god lönsamhet".

Det har satt tydliga spår i industriområdet vid Börje Tull i utkanten i utkanten av Uppsala. Där, i en före detta lackeringsverkstad, startade Q-meds grundare och vd Bengt Ågerup rynkmedelstillverkningen i slutet av 1990-talet. Den byggde på den patenterade metod han utvecklat och att tvärbinda hyaluronsyra till geler.

Idag har Q-med över 400 anställda i staden och har de senaste åren växt mycket snabbt. Betongen i det senaste nybygget, ett kontorshus för 150 miljoner kronor, har knappt hunnit torka, innan det nu är dags för ytterligare expansion.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer