Otillåten genpotatis hittad i Norrland

2010-09-07 15:41  

En otillåten, genförändrad potatis har hittats i odlingar i Norrbotten. Nu utreds hur potatisen hamnat på åkern.

Det otillåtna, genmodifierade potatisen har hittats vid företaget BASF Plant Science odlingar av genmodifierad stärkelsepotatis i Haparanda, samt utanför Luleå i Norrbotten. Nu pågår en utredning om hur de hamnat på åkern och alla otillåtna plantor har plockats bort och förstörts genom att frysas ner.

- Vi vänder nu på alla stenar. Det kan ha skett en hanteringsmiss, antingen i Svalöv eller i Tyskland, säger Kristofer Vamling, vd för Plant Science Sweden i Svalöv som ansvarar för de svenska odlingarna och som är ett helägt dotterbolag till tyska BASF Plant Science.

Totalt har 47 exemplar av den otillåtna potatisen hittats. Det motsvarar enligt företaget mindre än 0,01 procent av det totala antalet plantor. Upptäckten gjordes vid företagets egen kontroll av odlingarna och det hela rapporterades till Jordbruksverket som nu begärt en utredning av hur inblandningen kunnat ske.

Den otillåtna potatisen kallas Amadea och hittades i fält där den närbesläktade stärkelsepotatisen Amflora odlas. Amflora godkändes av EU för kommersiell odling tidigare i år.

Amadea är å sin sida godkänd för provodling i Sverige och har odlats i fältförsök sedan 2005. En ansökan om att odla även Amadea kommersiellt lämnades nyligen in till EU.

Båda potatissorterna är utvecklade i Sverige. Amflora har sina rötter tillbaka till 1980-talet då de båda företagen Lyckeby och Svalöf Weibull inledde ett samarbete om att ta fram en stärkelsepotatis för industrin.

Till skillnad från vanlig potatis innehåller Amflora bara stärkelsen amylopektin som bland annat används i pappersindustrin. Vanlig potatis innehåller dessutom stärkelsen amylos som pappersindustrin inte vill ha tillsammans med amylopektin eftersom den gör så att det bildas klumpar i processen.

Vägen till  EU-godkännandet som kom i början av mars i år har varit mycket lång och utvecklingen drivs nu inom BASF Plans Science som köpte den svenska verksamheten för två år sedan.

Amadea har samma egenskaper som Amflora men har utvecklats med delvis andra genetiska metoder och är också framtagen för att vara mer lättodlad, förklarar Kristofer Vamling.

- Vi räknar med att ersätta Amflora med Amadea i framtiden.

Odlingarna i Norrbotten sker på sammanlagt fem fält och all potatis är sättpotatis.

Vad som kommer att ske med odlingarna i Norrbotten är för tidigt att svara på enligt Kristofer Vemling.

- Det blir nu en diskussion mellan oss och jordbruksverket.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer