Ny metod ersätter smärtsam prostataundersökning

2014-04-08 13:39  
Med kontrastmedlet visas tumören på ultraljudsbild. Foto: TU Eindhoven

En ny metod baserad på ultraljud kan ersätta de smärtsamma prostataundersökningarna med vävnadsprover.

Metoden har utvecklats vid tekniska universitetet i Eindhoven och presenteras på en urologikongress i Stockholm 14 april.

Vanligtvis tas vävnadsprover om det s k psa-värdet, ett blodprov, visar sig vara högt. Dessa vävnadsprover som kan tas med upp till 16 nålar och upplevs som smärtsamt.

Dessutom visar upp till 70 procent av proven inga spår av cancer. Samtidigt kan proven vara tagna på fel ställen, för cancer hittas senare i 30 procent av fallen där vävnadsproven visade negativt resultat.

En forskargrupp under ledning av Massimo Mischi i Eindhoven utvecklade en metod att att spåra prostatacancer med existerande typer av ultraljudsscanning.

Dessa utrustningar kan dock inte skilja på frisk vävnad och tumörer. Mischi tog då fasta på att tumörer producerar stora mängder blodkärl för att kunna växa, blodkärl som bildar speciella mönster.

Patienter som ska undersökas får ett speciellt kontrastmedel som innehåller bubblor. Dessa syns tydligt på ultraljudsbilden.

Med ett speciellt bildbehandlingsprogram kan kan på bild tydligt se var tumören är. Undersökningen tar bara någon minut, och bilden blir klar inom fem minuter.

Undersökningen ska enligt forskarna spara både tid, pengar och lidande.

Metoden ska testas vid flera nederländska sjukhus och om testerna faller väl ut kan metoden införas från 2016.

Håkan Abrahamson

Mer om: Prostatacancer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer