Ny mekanism bakom manlig infertilitet upptäckt

2015-06-18 10:26  
En orsak till infertilitet kan vara en autoimmun reaktion mot ett protein som enbart finns i prostata. Foto: All over press

Manlig infertilitet kan bero på en autoimmun inflammation i prostata. Det konstaterar svenska forskare i en ny studie.

Ofrivillig barnlöshet drabbar runt 20 procent av alla par. I hälften av fallen beror den på infertilitet hos mannen. Ofta hittar sjukvården ingen förklaring. Nu har en internationell forskargrupp, under ledning av Karolinska institutet, sett att en orsak kan vara en autoimmun reaktion mot ett protein som enbart finns i prostata.

Genombrottet kom sedan Nils Landegren och hans kolleger beslutat sig för att gå vidare på sina funderingar i fall manlig infertilitet kan förklaras av att kroppens immunförsvar reagerar mot någon del av de manliga könsorganen. Därför undersökte de immunsvaret hos 93 män och kvinnor med autoimmun polyendokrint syndrom typ 1, APS1. Sjukdomen ger en ökad benägenhet för autoimmun sjukdom, det vill säga att immunförsvaret angriper och skadar den egna kroppen, och används ofta som modell för autoimmuna sjukdomar i stort.

- Vi fann att immunförsvaret hos en stor grupp patienter reagerade mot ett protein som bildas uteslutande i prostata, nämligen enzymet transglutaminas 4. Immunreaktionen uppkom först i samband med puberteten, efter att prostatakörteln mognat, säger Nils Landegren, läkare och doktorand vid Karolinska Institutet.

Han konstaterar också att studier på möss tidigare visat att transglutaminas 4 spelar en viktig roll för manlig fertilitet.

För att bättre förstå upptäckten undersökte forskarna djurmodellen för APS1, det vill säga möss med samma gendefekt som finns hos patienter med syndromet. De fann att hanmössen spontant fick en inflammatorisk sjukdom i prostata, en så kallad prostatit, och att de även reagerade mot transglutaminas 4.

- Fynden är viktiga för att de visar på en ny sjukdomsmekanism för manlig infertilitet. Det behövs dock fortsatta studier för att förstå betydelsen av autoimmun prostatit vid infertilitet hos män i befolkningen i stort, säger Nils Landegren.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Translational Medicine.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Infertilitet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer