Nanofadern: Ta över mitt atom-för-atom-spår

2015-05-16 06:00  
Eric Drexler. Foto: Jörgen Appelgren

Sökes: en svensk miljardär som vill förbättra världen. Finnes: ett teknikkoncept att atom för atom bygga upp material och maskiner.

Framtidsvisionären och ingenjören Eric Drexler är på besök i Stockholm. Han har bjudits hit av Swednanotech, en paraplyorganisation för svenska nanoteknikföretag, för att berätta om APM (atomically precision manufacturing).

Den framtida nanotekniken har potential att lösa de flesta problem vårt samhälle brottas med, menar han.

För när någon väl lyckas tillverka den 100 nanometer lilla 3d-skrivarliknande basenhet som kan placera atomer på exakt rätt plats öppnas möjligheten att på sikt tillverka allt från starka, lätta material till supereffektiva solceller på ett extremt billigt sätt. Och det i stora mängder – utan att släppa ut koldioxid.

– Att tillverka en dator för en dollar per kilo är en fullt realistisk framtida möjlighet, säger Eric Drexler.

Konceptet är inte nytt, han har talat sig varm om det i snart 30 år.

– En forskningsbudget på 100 miljoner kronor per år under ett par år skulle räcka för att göra världsomvälvande framsteg.

Sverige kan ta ledningen inom teknikområdet, konstaterar han och efterlyser en svensk miljardär som är villig att fatta beslut som stödjer sig på fakta i stället för vad folk tror. Och som säger ”det här är värt att prova”. För tvärt emot vad många tror har konceptet sin grund i fysik, kemi och ingenjörsvetenskap – inte science fiction, poängterar han.

– Jag tänker inte ringa runt och jaga en finansiär, det får andra göra. Men om någon person eller grupp i Sverige vill göra en realistisk utvecklingsplan för APM bidrar jag naturligtvis väldigt gärna med råd om allt ifrån organisation till vilka experter som finns inom olika delområden, säger Eric Drexler.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Nano

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer