Motorväg i Afrika del av Kinas nya ”sidenväg”

2018-07-23 12:12  
Kinesiske presidenten Xi Jinping till höger, som går bredvid Senegals president Macky Sall, under hans besök i Dakar, Senegal. Foto: AP Photo/Xaume Olleros/TT

Kinas Xi Jinping fördjupar kontakterna med Senegal.

Kinas Xi Jinping fördjupar kontakterna med Senegal där presidenten är på besök för att skriva under flera handelsavtal. Visiten utgör inledningen på en längre Afrikaturné – i en tid då afrikanska länder översköljs med billiga kinesiska lån i utbyte mot mineraler och byggkontrakt.

Den asiatiska jätten handlar mer med Afrika än någon annan nation – ett konsekvent närmande som står i skarp kontrast till USA, där president Donald Trump visat måttligt intresse för kontinenten.

Investeringar

Xi träffar Senegals president Macky Hall för att skriva under flera bilaterala avtal, som fortsättning på en redan utbyggd handelsrelation.

Sedan de diplomatiska förbindelserna återupptogs 2005 har Kina investerat över 1,8 miljarder euro i landet, skriver nyhetsbyrån AFP. Kinesiska företag står bakom en stor del av Senegals infrastruktur – bland annat en motorväg som länkar samman städerna Dakar och Touba – men också flera sportarenor, en teater och ett museum.

– Varje gång jag kommer till Afrika blir jag påmind om vilken oerhörd dynamik som finns på den här kontinenten, sade Xi till Hall då den senegalesiske presidenten beundrat Kina för dess framsteg – vilka enligt honom inger hopp också för andra utvecklingsländer.

Ny sidenväg

I Afrika sker en mängd infrastruktursatsningar, koordinerade och finansierade av Kina som en del av Xis vision om den "nya Sidenvägen", även kallad "Ett bälte, en väg". Satsningarna på det globala transportnätverket med hamnar, vägar och järnvägar uppskattas till omkring 125 miljarder USA-dollar (motsvarande 1.120 miljarder kronor).

I investeringarna ingår bland annat ett 50-tal järnvägsförbindelser mellan europeiska storstäder och kinesiska metropoler, hamnar i bland annat Turkiet och Pakistan samt nya industriområden i länder som Malaysia och Vitryssland. Afghanistan anslöts i vintras till Pakistans "korridor" till Arabiska havet.

Skuldfälla?

Afrikaturnén följer på ett tre dagar långt besök i Abu Dhabi, där Xi och Förenade arabemiraten kom överens om utvidgat partnerskap såväl ekonomiskt som politiskt och säkerhetsmässigt. Emiraten är angelägna om att fördjupa samarbetet, skrev länderna i ett gemensamt uttalande i fredags enligt Reuters.

Från Senegal åker Xi sedan vidare till Rwanda och Sydafrika för att på onsdag ansluta till ett möte med Brics-länderna, som förutom Kina och Sydafrika också inkluderar Brasilien, Ryssland och Indien.

Vissa ser Kinas expansion som välbehövlig hjälp för de utvecklingsländer som lider brist på kapital. Kritiker oroar sig för att de ska hamna i en skuldfälla och i en beroendeställning till den asiatiska jätten.

Mer om: Afrika handel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer