LKAB planerar mångmiljardsatsning

2007-08-15 10:10  
Martin Ivert, vd LKAB

LKAB planerar en mångmiljardsatsning i gruvorna i Kiruna och Malmberget. Ett avgörande kan komma på styrelsemötet redan nästa vecka.

-Jag vill inte förekomma styrelsens beslut. Men har vi inte någon ny brytningsnivå 2012 så stoppas Kirunagruvan, säger LKABs vd, Martin Ivert.

LKABs satsning gäller både nya brytningsnivåer i gruvorna i Kiruna och i Malmberget.

- Projekteringen är inte klar än men vi projekterar för att komma ner 320 meter i Kirunagruvan, säger Martin Ivert.

För gruvan i Kiruna måste den nya brytningsnivån 1365 meter vara klar senast 2012 medan det för Malmberget är 2010 som gäller. Delbeslut om LKABs satsningar har redan skett. Två pelletsverk, ett i Kiruna och ett Malmberget, har redan intecknats och likaså ett nytt anrikningsverk i Kiruna.

Dessutom planeras för en storsatsning i Narviks hamn. Nu återstår det slutliga beskedet om brytningsnivåerna. Och att komma tillrätta med de flaskhalsar som finns.

- Flaskhalsarna gäller tekniska lösningar, vi måste göra marknadsbedömningar och titta på påverkan på Kiruna stad, säger Martin Ivert.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer