Kan en armatur vara en vattenkran?

2001-08-15 13:00  
De flesta av oss tänker nog på någon form av belysningsutrustning när vi hör termen armatur. Då står termen för de delar av en lampa som inte i sig alstrar ljus, alltså för allt utom t.ex. glödlampan eller lysröret.
 
Men egentligen har armatur en mycket bred betydelse. I en definition i en TNC-ordlista kan man läsa att armatur står för utrustning eller tillbehör till teknisk anläggning, dvs. utrustning eller tillbehör till vilken teknisk anläggning som helst.
 
När man slår upp armatur i indexet till en katalog över företag och produkter hänvisas man också följdriktigt till en mängd rubriker: badrumsinredningar, rör och rördelar, belysningsarmatur, brandredskap, hydraulik, maskiner och utrustningar, ventiler, kopplingar och värme- och torkutrustningar m.m. En armatur kan alltså vara allt ifrån en vattenkran till ett mätinstrument, eller en badrumslampa.
 
Om man vill uttrycka sig tydligt är det därför lämpligt att precisera sig och säga t.ex. belysningsarmatur eller ljusarmatur i belysningssammanhang, och sanitetsarmatur när man avser tappventiler och blandare, populärt kallade vattenkranar.
 
Terminologicentrum TNC

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer