”Inga samband mellan HPV-vaccin och misstänkta biverkningar”

2015-11-05 15:30  
HPV-vaccinen är säkra, visar granskning som den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA gjort. Foto: Alamy

Det finns inga kopplingar mellan HPV-vaccin och sjukdomen POTS eller svåra smärtillståndet CRPS. Det uppger den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA i dag.

Efter att flera misstänkta biverkningsfall konstaterats i Danmark i somras bad danska myndigheter den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA i London att utreda riskerna med HPV-vaccin såsom Gardasil och Cervarix.

Vaccinen ges till mellanstadieflickor i stora delar av världen, och bland annat i Sverige, som skydd mot humant papillomvirus, som i sin tur kan orsaka livmoderhalscancer och andra cancerformer.

Den särskilda utvärdering som EMA gjort av omständigheterna under hösten är nu klar. Det man kikat på är om vaccinen kan kopplas till eller möjligen orsaka sjukdomen POTS (postural orthostatic tachycardia syndrome) eller det kroniska smärttillståndet CRPS (complex regional pain syndrome).

Vid en presskonferens i dag uppgav EMA:s chef för medicinsk utvärdering Enrica Alteri att man inte funnit några orsakssamband.

-Syndromen uppträder både hos vaccinerade och ovaccinerade flickor och vi kan inte se högre antal fall bland de vaccinerade, än vad vi kan förvänta oss se bland ovaccinerade, uppgav hon.

Utvärderingen har genomförts av en biverkningskommitté inom EMA som heter PRAC, Pharmacovigilance Risk Assessment Committee.

EMA uppger i ett pressmeddelande att PRAC i sin utvärdering granskat publicerade studier och data från kliniska försök, samt tagit del av biverkningsrapporter och konsulterat medicinska experter. Man har också lyssnat till och diskuterat problemen med företrädare för grupper av patienter som drabbats av syndromen.

EMA:s slutsats är att vaccinet är säkert att ge, och att rekommendationerna inte behöver ändras utifrån dagens bevis.

Vid presskonferensen framkom det också att stora vetenskapliga studier som bedömer om det finns ett risksamband med sjukdomen POTS och kroniska smärtproblem ännu saknas.

I en kommentar till detta sade Enrica Alteri att EMA:s experter tittat på stora mängder data, och hon ansåg att granskningsprocessen varit mycket robust och säker.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL