Indier tar över Pfizers svenska fiaskofabrik

2010-05-19 15:16  
- Det är ett fantastiskt hus, och godkänt för aseptisk produktion. Så om vi får förfrågningar om andra beredningsformer i framtiden så ska vi överväga det, säger Agneta Bergvall, vd för Kemwell i Sverige. Foto: Kemwell

Indiska läkemedelsföretaget Kemwell kontraktstillverkar nära en miljard tabletter om året i Uppsala. Nu mer än fördubblas kapaciteten. Indierna tar över en Pfizerfabrik som aldrig kom igång.

Kemwell är en stor indisk kontraktstillverkare av läkemedel. Sedan 2006 har företaget verksamhet i Uppsala. Då tog man över Pfizers, före detta Pharmacias, fabrik för tillverkning av Salazopyrin, ett läkemedel som främst används mot inflammatoriska tarmsjukdomar.

Nu klipper man till och tar över en Pfizerfabrik till. Det ”Syringe center” som började projekteras redan 1996, skulle ha kommit i drift 2001 och slutligen lades ner 2004. Utan att produktionen i den avancerade fabriken för engångssprutor någonsin kommit igång. För Pfizer innebar det en misslyckad miljardinvestering. Men innan projektet lades ner hann man få lokalerna godkända för läkemedelstillverkning.

Kemwell i Uppsala fördubblar nu i ett slag produktionsytan, och får kapacitet att göra sammanlagt 3 miljarder tabletter. Företaget hyr lokalerna av fastighetsbolaget Klövern.

– Vi ska använda dem för nyproduktion, för andra läkemedel än Salazopyrin som vi ju gör på uppdrag åt Pfizer. Vi har inga egna produkter, vi är en ren kontraktstillverkare, berättar Agneta Bergvall, vd för Kemwell i Sverige.

– Eftersom vi har kompetens runt fasta tabletter, kapslar och suppositorier är det vi siktar på i första hand. Men det är ett fantastiskt hus, och godkänt för aseptisk produktion. Så om vi får förfrågningar om andra beredningsformer i framtiden så ska vi överväga det.

I dag har Kemwell 175 anställda i Uppsala. På sikt kan den nya fabriken innebära ytterligare 100 jobb.

Kemwell

Kontraktstillverkare av läkemedel

Grundat:1980

Ort:Flera fabriker och huvudkontor i Bangalore, dotterbolag i Uppsala.

Antal anställda globalt:Drygt 1000.

Antal anställda i Sverige:175

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer