Hudcancer avslöjas på lukten

2008-08-21 14:43  

Forskare i USA har i försök visat att hudcancer kan upptäckas med hjälp av lukten. I framtiden kan det bli möjligt att låta en elektronisk näsa sniffa efter tumörer.

Forskarna samlade in luktprover från personer med basalcellscancer, den vanligaste formen av hudcancer, och jämförde sedan med en kontrollgrupp. Det visade sig då att båda grupperna utsöndrade samma typ av flyktiga kemiska ämnen men att koncentrationerna skilde sig åt. Cancerdrabbade områden på huden visade sig ha lägre koncentrationer av vissa ämnen och högre av andra jämfört med frisk hud.

Det öppnar för nya möjligheter att diagnostisera cancer på ett tidigt stadium genom att till exempel låta en elektronisk näsa lukta på huden.

Vid försöken använde forskarna gaskromatografi och mass-spektrometrar.

Nästa steg blir att undersöka fler typer av hudcancer inklusive den allvarligaste formen malignt melanom.

Forskarna vid Monell, ett forskningscentrum för lukt och smak i Philadelphia arbetar också med att säkerställa att skillnaderna i luktprofil verkligen beror på cancer och inte på kön, ålder eller var på kroppen som proverna tas.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer