Hormon visar risk för självmord

2011-08-19 08:13  

Låga halter av hormonet oxytocin kan kopplas till allvarliga självmordsförsök. Det visar ny forskning vid Karolinska institutet.

(Uppdaterad) Patienter som gjort självmordsförsök har låga nivåer av hormonet oxytocin i ryggmärgsvätskan. Ju allvarligare och mer välplanerade självmordsförsök, desto lägre nivåer. Det visar forskare vid Karolinska institutet i Stockholm i en ny studie.

28 patienter som gjort ett självmordsförsök och 19 friska personer ingick i studien. Sambandet är tydligare hos män än hos kvinnor.

Oxytoxin bildas naturligt i kroppen vid exempelvis beröring och amning. Hormonet gör oss lugnare och lindrar smärta. Tidigare djurstudier har visat att ämnet även minskar stress och ökar det sociala samspelet mellan individer.

Man har även visat att personer med psykiatriska problem kan minska sin ångest med oxytocinspray i näsan, en behandling som även kan underlätta sociala kontakter.

De nya rönen gör att KI-forskarna ser hormonet som ett tänkbart alternativ även till nya behandlingar av suicidförsökspatienter.

Resultaten har publicerats i tidsskriften Psychoneuroendocrinology

Charlotta von Schultz

Mer om: Oxytocin Hormon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer