Hittar benskörhet med handröntgen

2013-01-29 08:01  

I dag får många patienter diagnosen benskörhet först när frakturen är ett faktum. En snabb handröntgen vid mammografibesöket kan hitta riskpatienterna mycket tidigare.

Linköpingsföretaget Sectra har utvecklat en teknik som hittar bensköra kvinnor tidigt – i bästa fall flera decennier innan de drabbas av frakturer. Metoden testas sedan år 2010 på Unilabs mammografimottagning i Tumba utanför Stockholm.

Hittills har 10 000 kvinnor stuckit in ena handen i mammografiapparaten när brösten är färdigröntgade. Ytterligare 10 000 ska undersökas innan studien avslutas 2015. Röntgenbilderna skickas till Sectra för analys.

– Tanken är att man ska kunna screena en stor del av den kvinnliga befolkningen på ett billigt sätt. Då kan man erbjuda tidig behandling till riskgrupper och minska sannolikheten för att de drabbas av frakturer i framtiden, säger överläkare Torkel Brismar på Karolinska institutet som driver projektet.

Det låter kanske orättvist att enbart kvinnor erbjuds en tidig diagnos. Men män drabbas inte lika ofta av osteoporos.

I dag görs benskörhetsundersökningar främst på patienter som redan drabbats av frakturer med hjälp av dyra och skrymmande röntgenutrustningar som dessutom inte finns på alla sjukhus. Torkel Brismar har i en tidigare studie visat att analyser av handröntgenbilder är lika träffsäkert men betydligt billigare. Målet med studien i Tumba är att visa att metoden även skulle fungera för allmän screening av hundratusentals kvinnor.

För att tekniken ska få genomslag måste undersökningen gå fort. Mammografimottagningar arbetar enligt löpande-band-principen, och varje patient tillbringar bara några minuter i undersökningsrummet.

– Högt flöde är enormt viktigt. Men handundersökningen tar max en halv minut extra, och vi tar emot lika många patienter per dag som vanligt, säger Irina Jaakula, röntgensjuksköterska i Tumba.

Jakob Algulin på Sectra berättar att företaget redan har sålt den nya tekniken till USA och flera länder i Västeuropa.

– Det rör sig om enstaka kunder än så länge. Men potentialen är jättestor.

Så avslöjas porösa ben med röntgen

Sectras algoritmer analyserar tjockleken och tätheten i mellanhandens ben.

Programvaran hittar automatiskt mellanhandsbenen i pek-, lång- och ringfingret. Fingrets ”midja” lokaliseras.

1 080 mätpunkter analyseras för att avgöra hur brett benet är och hur texturen, tätheten, varierar.

Bentätheten räknas ut. Den anges i gram per kvadratcentimeter, ett mått som läkarna använder för att ställa diagnos.

Sectra är en av världens största leverantörer av system för att hantera digitala röntgenbilder. Företaget erbjöd tidigare även en lågstrålande mammografiutrustning som bygger på en fotonräknande detektor med rötter på KTH. Tekniken övertogs av Philips år 2011.

Benskörhet en folksjukdom

Cirka 18 000 personer bryter höften i Sverige varje år. Det innebär stort lidande för patienterna och miljardkostnader för sjukvården. 10 till 20 procent av patienterna avlider dessutom inom ett år i sviterna av frakturen.

Främst drabbas äldre och kvinnor av benskörhet, osteoporos. Deras benvävnad är mer porös vilket gör benet skört. Oftast märks inga symptom innan frakturen inträffar.

Om benskörhet diagnostiseras tidigt kan patienten få läkemedel som bromsar nedbrytningen av benvävnad.

Benskörhet kan även förebyggas av rätt livsstil. Mer motion, D-vitamin och kalk är några tips. Mindre alkohol och rökning rekommenderas. Fakta: KI, Vårdguiden.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer