Haldex börjar med "grön" produktion

2009-09-21 10:13  

Kravmärkt produktion av livsmedel och kläder har funnits länge. Nu är det dags för fordonsindustrin att göra "leana" produktionslinor "greena".

På några av Toyotas mönsterfabriker i världen pågår projekt som ska förvandla de leana produktionslinorna både cleana och greena.

I första hand vill Toyota att deras gröna bilmodeller - som Prius - även ska produceras på ett kravmärkt eller miljö- och klimatanpassat sätt.

– En självklar och naturlig utveckling. Vi försöker utveckla så miljömässigt bra fordonskomponenter som möjligt. Och kunderna kommer i allt större utsträckning kräva att de även produceras mera miljöneutralt, säger Monica Bellgran, produktionsdirekt på leverantörsföretag Haldex – som tagit initiativ till projektet ”Green Production Systems”.

Med i projektet är också Volvo Technology och Volvo Construction Equipment i Eskilstuna, All-Emballage i Haninge och Mälardalen högskola – som administrerar och driver projektet.

Vinnova ställer under en treårsperiod upp med 2,7 miljoner kronor och företagen själva skjuter till fyra miljoner.

Ingen större satsning alltså?

– Det stämmer. Med tolka det inte som att fordonsindustrin är ointresserad. Vi har nog inte varit mogna tidigare. Det här en början, säger Monika Bellgran.

Det man ska forska om är till exempel energieffektivisering, nya lätta material, ytbehandling, målning, automation, virtuella metoder med mera.

Projektet startar inom kort med två studier eller delprojekt på Haldex fabriker i Landskrona och Skånes Fagerhult. Ett tredje delprojekt är på gång hos det lilla leverantörsföretaget All-Emballage utanför Stockholm, ett företag som specialiserat sig på att göra rent containrar.

Mälardalens högskola - på avdelningen för innovation, design och teknik - har utsett en projektledare och en doktorand som ska jobba heltid med projektet.

Inom Vinnova sorterar den gröna satsningen under forskningsprogrammet FFI – Hållbar produktion.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer