Första dödsfallet av vaccinet

2009-11-26 14:09  

En 67-årig, hjärttransplanterad man avled nyligen efter att ha vaccinerats mot svininfluensa.

I eftermiddags informerade Smittskyddsinstitutet om det första svenska dödsfallet på grund av vaccinering mot svininfluensan. Den döde är en 67 år gammal man som genomgått en hjärttransplantation för 19 år sedan. Tretton dagar efter vaccinationen i slutet av oktober stöttes det transplanterade hjärtat bort och mannen avled.

- Man kan inte utesluta att det finns ett samband med vaccineringen, säger Ingemar Persson, läkare och utredare på Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket, som handlägger alla rapporter om biverkningar, ska nu utreda orsakerna till dödsfallet.

En uppgift tyder på att mannen slarvat med att ta den medicin som ska skydda det transplanterade hjärtat från att stötas bort av kroppens eget immunförsvar. När sedan vaccinet aktiverat kroppens immunförsvar har hjärtat angripits, förklarar Ingemar Persson vid en presskonferens på regeringskansliet i eftermiddags.

Immunreaktionen beror inte på just vaccinet mot svininfluensan, betonar han. Immunförsvaret aktiveras av varje annat vaccin, vilket är avsikten.

Ytterligare elva dödsfall har inträffat i Sverige efter vaccinering mot svininfluensa. Inget tyder på att de fallen har orsakats av influensavaccinet. Likaså har fem vaccinerade gravida kvinnor fått missfall. Inte heller i de fallen ser Läkemedelsverket något samband med vaccinet.

Anders Wallerius

Mer om: Svininfluensan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer