Forskare kan förfalska DNA-bevis

2009-08-19 10:32  
Sabine Rutten

DNA-bevis på brottsplatser kan förfalskas från profiler som lagrats i DNA-databaser. Det visar en grupp israeliska forskare, och hävdar att redan en biologistudent har de nödvändiga kunskaperna.

Forskarna vid företaget Nucleix i Tel Aviv lyckades tillverka både blod- och salivprover som innehöll DNA från en annan person än donatorn. Företagets egenintresse är en produkt de själva vill sälja som ska kunna skilja falska från äkta prover.

Ett scenario är att DNA kan samlas in från någons vattenglas eller cigarettfimp och sedan föras in i ett förfalskat blodprov som lämnas på en brottsplats, för att vilseleda polisen eller rikta misstankar mot en oskyldig person. Att lämna en falsk droppe blod kan verka mer övertygande, och vara svårare att avslöja, än att placera just själva fimpen på brottsplatsen.

Experterna uttrycker mild oro, men ser inte att rönen skulle undergräva vikten av DNA-spår i brottsutredningar.

– Jag tror det måste finnas enklare sätt att manipulera en brottsplats. Den här metoden verkar lite krystad på så sätt att det är en lite stor apparat att förbereda och planera ett sådant brott. Men självklart är det intressant, och vi måste alltid undvika en blind tro till DNA som bevismaterial, säger Sabine Rütten på Dokument- och informationsteknikenheten hos Statens Kriminaltekniska Laboratorium.

Forskarnas artikel i ”Forensic Science International: Genetics” beskriver två vägar att förfalska bevisen. Med ett verkligt, men minimalt, DNA-prov kan de unika molekylerna förstärkas till ett större prov som sedan används som bevis. I det andra fallet krävs bara en DNA-profil från en databas av den typ som många myndigheter och organisationer i dag bygger ut. Från en grupp prover verkliga DNA-prover kan små bitar DNA klonas och passas ihop till en godtycklig profil. Ett bibliotek med 425 prover ska vara nog för att kunna bygga en godtycklig DNA-profil, utan att ens ha tillgång till personen vars profil man vill förfalska.

- DNA-bevisning är ett starkt verktyg, men det måste alltid sättas i ett sammanhang med allt annat på en brottsplats. Dessutom måste riktlinjerna för hur bevis hanteras och bedöms alltid följa med den tekniska utvecklingen, säger Sabine Rütten.

Förfarandet kan dock avslöjas genom att fuskprovet saknar vissa molekyler som bland annat har till uppgift att avaktivera gener. Just så fungerar företaget Nucleix egen metod för att skilja mellan falska och äkta DNA-spår.

Niklas Dahlin

Mer om: DNA Förfalskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer