Hållbar industri

Fiberoptik mäter allt petnoga

Så används chucken. Grafik: Ingemar Franzén
Så används chucken. Grafik: Ingemar Franzén

Ibland vill man veta precis var man har sina grejer. Med fiberoptik från Acreo har företaget System 3R kapat felmarginalen i sina chuckar till nanometer.

Publicerad

Med den nya mätmetoden från forskningsinstitutet Acreo kan System 3R hålla koll på sina så kallade klampningssystem med en felmarginal på 0,2 mikrometer. Förut var felet tio gånger större.

Tekniken ska användas vid framställning av komponenter med extremt höga precisionskrav, som motordelar, där varje nanometers avvikelse ökar bränsleförbrukningen och försämrar livslängden, eller linser för mobilkameror med miljontals pixlar.

-?De extrema högprecisionskomponenterna har kommit fram de senaste tio åren. Vi ser det som en möjlighet att bredda vårt affärsområde, men inte minst visar vi kunderna vi har i dag att vi kan erbjuda dem spjutspetsteknik inför framtiden, säger Håkan Dahlquist på System 3R.

Ännu finns den nya mättekniken bara i en prototypchuck, men System 3R börjar så smått presentera den för kunder för att få konstruera in den i deras framtida maskiner. Om ett par år kan lösningen vara del av standardsortimentet.

System 3R betonar att det inte räknar med någon explosion i sin försäljning, även om den nya positionsmätaren i princip öppnar stora nya tillämpningsområden. Den kan till exempel innebära ett genombrott för automatisk tillverkning av formverktyg för glaslinser med riktigt hög kvalitet, linser som i sin tur kan ge billiga mobilkameror med hög upplösning.

Tyska Fraunhoferinstitutet uppskattar att det varje år tillverkas uppåt 400 miljoner mobillinsmoduler per år, varav högprecisionslinserna kan antas vara en liten men växande andel.

Dagens vanligaste område för System 3Rs precisa palettsystem är framtagning av formsprutningsverktyg för plastdelar. Dessa används i sin tur i exempelvis mobiltelefoner.