Danisco sugen på orm

2010-03-15 13:54  

Enzymer från ormar och spindlar kan göra stor nytta i matfabriken. Det tror danska livsmedelsföretaget Danisco.

Danisco har fått motsvarande 32 miljoner svenska kronor av danska strategiska forskningsrådet för att undersöka substanser från ormar, spindlar och köttätande växter. Målet är att hitta nya kraftfulla enzymer. Det rör sig exempelvis om de ämnen som spindlar sprutar in i flugor för att göra dem flytande och lätta att äta.

– De här matsmältningsenzymerna är mycket effektiva och vi vill väldigt gärna undersöka mekanismerna bakom dem, säger Charlotte Poulsen på Daniscos division Genencor Enzyme i ett uttalande.

Den danska livsmedelsjätten samarbetar i projektet med bland annat Arla Foods samt forskningsinstitut i Finland, Polen, Brasilien och Kina.

Om fyra år räknar gruppen med att ha hittat de enzymer som är mest lämpade att använda kommersiellt. Bland tänkbara tillämpningar nämns produktion av livsmedel och djurmat såväl som tvättmedel och katalysatorer i olika processer.

Gruppen ska även undersöka bioaktiva peptider som enzymerna frisätter. Dessa kan ha olika hälsoeffekter exempelvis genom att stärka immunförsvaret eller sänka blodtrycket.

Charlotta von Schultz

Mer om: Enzym Danisco

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer