800-åring lever och har hälsan

2013-02-20 05:00  
Branschen söker kompetent bergsfolk, som Karin Tröjbom och Mikael Eriksson på Dannemora. Foto: Marcel van Helvoort

Efter fem års arbete är den gamla Dannemoragruvan återställd. Nu skeppas järnmalm ut från Hargshamn utanför Östhammar och driften är på väg upp till fulla nivåer.

I 20 år var det tyst i berget i Dannemora, men nu går fartygen med malm till kunder som Thyssenkrupp och Stemcor. De höga järnpriserna de senaste åren gjorde det lönsamt att öppna den relativt lilla gruvan – där det redan tagits upp malm i 800 år.

– Flaskhalsen just nu är sovringsverket. Vi har större efterfrågan än vi kan leverera, och marknaden för oss är bra, säger Ralf Nordén, koncernchef för Dannemora Mineral.

Omkring 35 miljoner ton malm togs upp i Dannemora från 1200-talet och fram tills gruvan lades ner 1992 på grund av bristande lönsamhet. Men ny analys av både gamla och nya provborrningar visar att det kan finnas lika mycket malm till i orörda malmkroppar av magnetit under de djupaste delarna, som i dag ligger på omkring 460 meter. De kan sträcka sig så djupt som 1 000 meter. Det är visserligen små mängder jämfört med vad jättebolag som LKAB tar upp, men om järnpriserna fortsätter att vara höga kan gruvan vara lönsam under många år.

Dannemora Mineral började arbetet med att återställa gruvan 2008.

Bland annat sprängdes en ramp ner till 350-metersnivån, och den existerande järnvägen till Hargshamn som ska användas för att skeppa ut malmen renoverades.

Ralf Nordén delar uppfattningen att det även i fortsättningen kommer att vara ont om helt nya gruvor.

– Gamla gruvor har färdig infrastruktur, vilket gör starten billigare. Nya fyndigheter ute i ingenmansland kräver vägar eller järnvägar, säger han.

Men de gamla gruvorna har egna utmaningar. Det kan vara svårt att spåra dokumentationen om tidigare brytning, och de är oftast vattenfyllda. I Dannemoras pumpades 5,6 miljoner kubikmeter ut för att få ner vattnet till den nivå där brytningen ska ske.

Liksom hos flera av de nya gruvprojekten har Dannemora Mineral kringliggande fyndigheter som kan utvecklas senare. Enbart Dannemorafältet är tre kilometer långt.

Niklas Dahlin

Mer om: Gruvor Gruva

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer