27 miljoner till svensk gulsotsmedicin

2008-12-10 13:41  

Svenska forskningsföretaget Medivir får 27 miljoner kronor från sin partner Tibotec. Betalningen gäller en ny, möjlig medicin mot hepatit C, "gulsot".

Projektet är ännu i ett tidigt skede. Medivir får pengarna, 2,6 miljoner euro, som en ”milstolpebetalning” för att företagen nu valt ut en substans att utveckla vidare, bland annat genom djurförsök.

Hepatit C är en virussjukdom, som ofta leder till svåra leverskador och kan ge upphov till cancer. Sjukdomen är den vanligaste orsaken till levertransplantation i Europa och över hela världen tros 170 miljoner människor vara smittade enligt världshälsoorganisationen WHO.

Det nya medlet hämmar ett enzym, ett polymeras, som viruset använder när det kopierar sig självt.

Medivir har forskat länge på polymeraser, men siktar numera i huvudsak in sig på en annan enszymgrupp, proteaser. Den forskningen ligger till grund för ett annat hepatit C-medel, som också det drivs i samarbeta med Tibotec. Det testas nu på ett mindre antal gulsotssmittade patienter.

Tibotec ingår i den amerikanska Johnson & Johnsonkoncernen.

Erik Mellgren

Mer om: Gulsot Medivir

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer