Robyns robot dansar

2014-03-14 13:37  

Popstjärnans önskemål tvingade KTH-studenterna att tänka nytt och göra störningar vackert. Men nu är Robyns robot Robyt är klar.

Dans, skakande armar och "urballade rörelser". Inte helt vanliga ord i samband med automation. Däremot är det exakt vad roboten Robyt är specialiserad på.

-Det har varit väldigt roligt att bygga roboten, säger Elias Flening.

Flening är en av nio KTH-studenter som i ämnet mekatronik sedan våren 2013 arbetat med roboten. Att den tillägnas just artisten Robyn - som också kommit med önskemål om dess förmåga och design - förklaras med att hon med sina låtar Fembot, Robot Boy och The Girl And The Robot utryckt en viss relation till robotar. Och hon verkar nöjd med resultatet.

-Jag älskar när roboten ballar ur och börjar gunga. Vissa sekvenser i robotens dans känns verkligen suggestiva och oväntade, det är jättespännande tycker jag, sa Robyn i samband med att Robyt visades upp.

Ur ett tekniskt perspektiv har arbetet för studenterna präglats av att få hård- och mjukvara att fungera tillsammans. Ytterligare en del i ingenjörskonsten ligger i valet att inte integrera robotens dans (rörelsedynamik) direkt i hjulbasens regleringsmodell. Istället har hjulens motorer överdimensionerats när det gäller styrka och snabbhet, för att dansrörelserna ska kunna behandlas som störningar.

-Störningar är något som normalt inte är bra vid robotbygge. Men vi har valt just den lösningen för att de ska uppfattas som en del av dansen. Och då blir störningar istället något vackert, säger Elias Flening.

Fredrik Karlsson

Mer om: Robot KTH

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt