Liquid Wind bygger världens första elektrobränslefabrik

2020-05-08 10:48  

Startupen Liquid Wind planerar att bygga världens första fullskaliga elektrometanolfabrik i Norrland. På längre sikt vill de bygga sex anläggningar i Sverige, som vardera producerar 45 000 ton koldioxidneutralt bränsle av vindel och återanvänd koldioxid.

Satsningen kallas Power to Fuel, och syftar till att bygga anläggningar för kommersiell produktion av flytande koldioxidneutralt drivmedel. Bränslet, kallat e-metanol, ska användas inom sjöfarten och andra tunga transporter.

Projektet drivs av Göteborgsbaserade Liquid Wind i samarbete med ett konsortium där bland andra Siemens ingår.

– Just nu förbereder vi för Basic Engineering-fasen, med planerat startdatum den första september. Då samlar vi alla i konsortiet och börjar designa den första anläggningen, enas om hur vi ska integrera alla komponenter, och så vidare, säger Claes Fredriksson, vd och grundare av Liquid Wind.

Läs mer: Se när saneringsroboten städar bort virus

Enligt plan ska den första anläggningen stå färdig för produktion 2023, och bli världens första fullskaliga, kommersiella elektrometanolfabrik.

– Den ska ligga någonstans i nordöstra Sverige, nära ett lämpligt massabruk. Men det finns cirka 20 möjliga bruk, så den exakta platsen är inte beslutad ännu, säger Claes Fredriksson.

Foto: Sara Elg

Närhet till ett massabruk ska ge riklig tillgång till den ena av ingredienserna i Liquid Winds e-metanol: avskiljd och återanvänd koldioxid. Den andra ingrediensen är vindkraftsel.

– Vindenergin går in i elektrolysörer som producerar vätgas från vatten. Vätgasen kombineras med den renade koldioxiden, varpå blandningen komprimeras och körs in i en metanolreaktor, förklarar Claes Fredriksson.

Läs mer: Robotarna analyserar 5000 coronatester per dygn

Vad som sedan tas ut ur reaktorn är metanol och vatten.

– Efter det kan man destillera bort vattnet och få ren metanol, eller helt enkelt leverera rå e-metanol som innehåller vatten. Och stora fartygsmotorer går faktiskt bättre med lite vatteninblandning i metanolen, säger Claes Fredriksson.

Fram till 2030 vill Liquid Wind bygga sex anläggningar i Skandinavien. Varje e-metanolfabrik ska producera 45 000 ton per år, vilket beräknas minska koldioxidutsläppen med 90 000 ton per anläggning på årsbasis.

Foto: Liquid Wind

Claes Fredriksson medger att deras produkt inledningsvis blir dyrare än traditionellt fartygsbränsle.

– På kort och medellång sikt blir det något högre pris än på fossila bränslen. På 2030-basis räknar vi med att priset blir jämförbart. Och sjöfarten har ju krav på sig att halvera sina utsläpp till 2050. Så vi tror att flera av de stora rederierna redan nu är villiga att betala premium för en del av sitt bränsle och påbörja utsläppsminskningen.

Fakta

Liquid Wind startades 2017 av Claes Fredriksson, som är ingenjör från Chalmers i grunden, och har arbetat inom cleantech de senaste 20 åren. Idag arbetar nio personer aktivt åt Liquid Wind, fördelat på både anställda och konsulter.

I konsortiet bakom Power to Fuel-projektet ingår Siemens, konsultföretaget COWI, energibolaget Axpo, danska kemiteknikföretaget Haldor Topsoe, norska vätgasbolaget NEL Hydrogen, samt Carbon Clean Solutions (en brittisk teknikutvecklare inom koldioxidinfångning).

FN:s sjöfartsorganisation IMO har tagit beslut om att till senast 2050 minska sjöfartens koldioxidutsläpp med 50 procent, jämfört med 2008 års nivå. Ett antal rederier och andra godstransportörer har aviserat att de planerar minska sina utsläpp med 100 procent till 2050.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt