Iot-system för jordbruket tar plats i Ericssons inkubator

2017-10-24 12:03  

Nyligen genomförde Lundabaserade uppstickarna Sensefarm sin första större försäljning av sitt IoT-system för odlingsövervakning. Nu har de vunnit en plats i Ericssons inkubatorprogram och ska få hjälp med bolagsutvecklingen.

Sensefarm, som utvecklar IoT- och sensorbaserad mätteknik för bland annat jordbruket, har utvecklat ett trådlöst system för odlingsövervakning. Det består av sensorer som registrerar temperatur och vattennivåer i odlingsjorden, liksom luftfuktighet, tank- och silonivåer och annan information som är relevant i den enskilda odlingen.

Datan kommuniceras via ett lokalt nätverk med LoRa-teknik som ger räckvidder upp till 15 kilometer.

– Vi har fått systemet verifierat på ett jordbruk i Småland, och i ett fältförsök på Bjärehalvön med sötpotatis som normalt inte ska kunna växa här, säger Sensefarms vd Anders Hedberg.

Få svar på alla dina frågor om Industrial Internet of things på Ny Tekniks event, läs mer här!

Nu har Sensefarm sålt in systemet, med 120 sensorer, till park- och grönytebolaget Veab Mark & Trädgård.

– Det är vår första större kommersialisering. Veab ska använda systemet till att flytta 120 träd från Göteborg i samband med bygget av Västlänken. Träden ska stå på annan plats i åtta år och sedan flyttas tillbaka, så det är naturligtvis viktigt att övervaka deras välbefinnande, säger Anders Hedberg.

Sedan i somras är Sensefarm en av aktörerna i Lunds Open City Sensor Network, som bygger på ett öppet sensornätverk i LoRa-teknik. Projektets syfte är att hitta användningsområden för IoT för privata och offentliga verksamheter i kommunen. Det har gått vidare i CIO Awards och har chans att bli ”Årets digitala projekt” vid finalen i december.

Läs mer:

Läs mer: Åtta trender som oroar cyberproffsen

Sensefarms uppgift i satsningen är att bygga ett projekt kring stadsodling, där kolonilotter utrustas med sensorer som mäter regn, solinstrålning, vind och jordtemperatur.

– Det är en vidareutveckling av systemet där vi testar billigare och enklare sensorer. Vi vill testa tekniken och undersöka hur den fungerar tillsammans med de aktörer vi tänker oss ska använda systemet, säger Anders Hedberg.

Och nu i höst blev Sensefarm ett av tre företag som vann första pris i Ericsson Garage Startup Challenge. Det innebär bland annat att Sensefarm får plats i inkubatorn Ericsson Garage i Kista i åtta månader, och får hjälp med bolagsutveckling av Ericssons affärscoacher.

– Målet är att företaget ska hitta investerare och växa. Framförallt hoppas vi kunna expandera utomlands, säger Anders Hedberg.

Sensefarm

Sensefarm startade 2011 som ett projekt inom konsultfirman Videocent, då man fick frågan om det var möjligt att med mobiltelefon övervaka temperaturer i betstukor.

Två år senare knoppades Sensefarm AB av som separat bolag, och utvecklar nu IoT- och sensorteknik med fokus på lantbruk, parkskötsel och stadsodling.

Bolaget sysselsätter sex personer och omsatte 1,3 miljoner kronor 2016.

Tommy Harnesk

Mer om: IOT Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt