Här blir dina gamla smycken guld värda

2009-03-31 23:00  

Det tåras i ögonen. På bara några sekunder förintas kilovis av smycken. Fina smycken. Antika smycken. Handgjorda smycken.I norska Hamar smälter man varje år ner ton efter ton av vad som kan vara flera års hantverksmöda.


Det är inte bara guld som återvinns hos KA Rasmussen i Hamar. Det är alla ädelmetaller. Överallt står kar med silverskålar, silverflarn och staplar med silvertackor.

Men vi är bara intresserade av guld. Guld som glimmar, guld som blänker. Guld som kostar. Kilopriset är på rekordhöga 270 000 kronor och Ny Teknik har fått guldfeber.

Fast hos KA Rasmussen kallas det inte guld, det kallas för skrot.

I receptionen står en kvinna och registrerar guldet som kommer in. Varje kund får sin egen skål. Halsband, vigselringar, armband och broscher. Några tänder med guldplomber. I tider av börskris går det bra för företaget.

Skrotet som ska återvinnas kommer både från guldsmeder och från privatpersoner som vill få ut några extra kronor.

- Ibland kommer det in något riktigt fint, men vi får inte spara det. Fast det händer att vi ringer kunden och försöker övertala dem till att sälja det på auktion i stället, säger Ronny Kindblom från det svenska systerbolaget Ana.

Efter incheckningen förs guldet vidare till smedjan längre in i fabriken. Där står ännu fler skålar med guld. Smältaren tar nonchalant en slev smycken och häver i ett stenkärl, som om det vore färdigkokt spaghetti. Det är inget märkvärdigt - det är vad han gör hela dagarna. Kärlet värms upp och trasslet av halsband och örhängen blir snabbt till en glödande smet, som hälls i en gjutform.Efter incheckningen förs guldet vidare till smedjan längre in i fabriken. Där står ännu fler skålar med guld. Smältaren tar nonchalant en slev smycken och häver i ett stenkärl, som om det vore färdigkokt spaghetti. Det är inget märkvärdigt - det är vad han gör hela dagarna. Kärlet värms upp och trasslet av halsband och örhängen blir snabbt till en glödande smet, som hälls i en gjutform.

Alla de vackra smyckena är nu bara en smutsig liten guldtacka.

Men det är inte slut här. Efter att guldhalten har analyserats fram, smälts tackor från flera olika kunder samman - det kan handla om guld för 2-4 miljoner i ett kärl.

Den glödheta smeten blandas med vatten och finfördelas till små flarn - granalier.

Flarnen körs i en hembränningsliknande apparat, men det är en snäppet farligare vätska - kungsvatten.

I den kemiska processen bildas en osexig kaffefärgad sörja, där de rena guldkornen kan filtreras ut.

Kornen som vaskas fram ser ut som vanlig lera, men arbetas till en mer säljbar form. Exempelvis rena guldplaketter, guldstänger, eller färdiga legeringar till guldsmeder som kan göra nya smycken.

Emelie Ahlstrand

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt