Gosig robot ska bota din sömnbrist

2017-11-27 16:09  
Ny sängkamrat. Nederländska Somnox jobbar med vad som enligt egen utsago är "världens första sömnrobot".

Den ser ut som en blandning mellan en böna och en kudde, och ska få dig att sova bättre än någonsin. Nu gör sömnroboten Somnox succé på Kickstarter.

Hälsorobotik är ett växande segment världen över. Ett exempel på nya produkter som är på gång inom området är sömnroboten Somnox, utvecklad av ett ungt teknikbolag med samma namn i Nederländerna.

Sömnbrist räknas i dag som allvarligt samhällsproblem. Bland annat visar forskning från Stockholms universitet att antalet kvinnor och män sömnproblem har fördubblats under de senaste 30 åren.

Det vill Somnox försöka att råda bot på. Bolagets kuddformade robot har flera funktioner som ska hjälpa personers som lider av sömnbrist att komma till ro.

Sensorer i roboten samlar in data om rytmen i användarens andning, och hur personen rör sig i sängen under natten. Datan om personens sömncykel analyseras sedan så att Somnox kan simulera en mänsklig andningsrytm.

Läs mer: Sömnrobot knep prestigefullt svenskt pris

Genom att hålla roboten i famnen kan användaren känna hur den andas, och på så sätt undermedveten anpassa och förbättra sin egen andning under sömnen, hävdar bolaget.

Roboten har också inbyggda högtalare för att exempelvis spela upp vaggvisor, meditationsövningar samt ljudet av hjärtslag. Användaren kan styra vilka ljud som spelas upp, och lägga till egna favoriter, via en mobil applikation.

I våras utsågs teamet bakom Somnox till vinnare i den internationella tävlingen Robotdalen Innovation Award 2017.

– Denna robotiserade produkt, som är den första ickemedicinska lösningen för sömnproblem, är i linje med vår satsning på nya tekniska lösningar för vård och omsorg. Den passar väl in i vårt arbete med att utveckla det vi kallar Technology for Independent Life, sa Peter Stany, ansvarig för innovationsstöd på Robotdalen, till Ny Teknik när utmärkelsen delades ut.

Läs mer:

Nu har Somnox vänt sig till gräsrotsfinaserings-sajten Kickstarter för att få hjälp med pengar till att tillverka den första omgången av sömnrobotar. Målet med kampanjen var att samla in drygt en miljon svenska kronor – vilket Somnos lyckades göra på kort tid, rapporterar sajten ihubsweden.

– Ja, det stämmer. På bara fyra dagar nådde vi vårt mål och vi är redan i hamn, säger medgrundaren Julian Jagtenberg i en kommentar.

I skrivande stund har 368 nätfinansiärer investerat drygt 1,4 miljoner kronor i projektet. De första sömnrobotarna ska levereras i juli 2018, hävdar Somnox.

Se Somnox film om roboten här:

Kalle Wiklund

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt