Få färre fel med bättre ergonomi

2012-09-14 07:30  

Förbättra förutsättningarna vid monteringen - och minska felen. En omfattande forskningsstudie visar nu hur pengar kan sparas för företag som i dag lägger stora summor på att rätta till fel som uppstår under tillverkningen.

– Förbättras arbetsmiljön för montören minskar också de monteringsrelaterade felen. Där finns ett väldigt starkt samband, säger Ann-Christine Falck, en av forskarna från Chalmers.

Forskningsprojektet har finansierats via Vinnovas program Hållbara produktionsstrategier och har genomförts av Ann-Christine Falck och Mikael Rosenqvist vid Chalmers.

Studien har genomförts vid Volvos produktion av lastbilar, samt vid personbilstillverkningen. 47 olika monteringssituationer vid tillverkningen av 47 000 bilar har undersökts i en av studierna.

– Ju sämre ergonomin är för montören, desto fler fel får man, säger Ann-Christine Falck.

Såväl antalet fel som kostnaderna var högre än vad forskarna väntat sig.

– Kvalitetsbristkostnaderna ökar med sju–åtta gånger om det är en dålig monteringssituation, säger Mikael Rosenqvist.

Kvalitetsbristkostnader är ett stort problem för många företag. Swerea IVF jobbar med företag som vill få bättre ordning på sin produktion, minska felen och därmed förbättra lönsamheten.

Ny Teknik Automation berättade tidigare i år om hur Modul-System minskade kvalitetsbristkostnaderna vid sin fabrik i Mullsjö med stöd av konsulter från Swerea.

– Det kostar mer att rätta till felen ju längre de följer med. Som allra mest om felen måste rättas till ute hos kund. Det här har alla vetat om men det har ändå varit svårt att motivera varför man ska satsa så mycket pengar på att minska felen, säger Per-Johan Wahlborg på Swerea.

Därför ses de nya forskningsresultaten som så värdefulla. Forskningen presenterar i kronor och ören vad felen kostar och vilka fel som kostar mest – vilket alltså är monteringsmoment som innebär dålig monteringsergonomi.

Även om huvudstudien gjorts på Volvo är resultatet överförbart till industrin i stort, enligt forskarna.

– Vi har tittat på ett företag som gör plastdetaljer och ett som gör belysningsarmatur och det är likadant där. Det gäller alla företag som tillverkar produkter, säger Mikael Rosenqvist.

Många svenska företag skulle kunna minska felen och tjäna mer pengar samtidigt som personalen får bättre arbetsmiljö.

– Redan i den tidiga produktutvecklingsfasen måste man ta hänsyn till monteringsergonomin. Man måste bli duktigare på att upptäcka risker tidigt. Det finns mycket pengar att tjäna på det, säger Ann-Christine Falck.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt