Hållbar industri

De vill lansera exoskelett i svensk vård

HAL har testats kliniskt i svensk strokerehabilitering sedan 2012. Nu är systemet moget för svensk lansering, enligt Robotdalens bedömning. Foto: Carin Wesström

Robotdräkten HAL har testats i strokerehabilitering på två svenska kliniker. Nu söker Robotdalen samarbetspartners för att etablera HAL på svenska sjukhus och rehabkliniker.

Publicerad

Robotdräkten HAL (Hybrid Assistive Limb) är ett så kallat exoskelett, som utvecklats av det japanska företaget Cyberdyne Inc. Systemet har testats kliniskt i svensk strokerehabilitering under nästan sex års tid, vid Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken och Karolinska Institutet vid Danderyds sjukhus. Nu är de initiala testerna klara, och evidensen visar på mycket goda rehabiliteringsresultat, enligt Robotdalen som arbetar för en lansering av HAL i svensk sjukvård.

– Resultaten visar att en patient får minst lika goda effekter genom träning med HAL, som med den mest effektiva traditionella strokerehabiliteringen vi har idag, säger Adam Hagman, affärsutvecklare inom hälsorobotik hos Robotdalen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här