Robotdräkt hjälper patienten gå igen

2009-11-20 15:51  
Yoshiyuki Sankai (tv) demonstrerar dräkten Foto: Roffe Andersson

Robotdräkten Hal från det Japanska företaget Cyberdyne får svårt rörelsehindrade patienter att gå igen. Idag demonstrerades Hal på Danderyds sjukhus.

Dräkten förstärker användarens styrka upp till tio gånger. Sensorer som placeras på huden läser av de signaler hjärnan skickar till musklerna och får motorer på dräkten att utföra rörelser, innan musklerna hunnit reagera.

Dräktens dator har dessutom inprogrammerade rörelser som hjälper användaren på traven när denne försöker resa sig eller gå i trappor. Hal har fått patienter i Japan som tidigare inte kunnat resa sig upp själva, att gå med stöd av kryckor.

Danderyds sjukhus överväger att som första sjukhus i Europa samarbeta med företaget och använda dräkten för rehabilitering av patienter.

- Så vitt vi vet är denna uppfinning unik och kan fungera för att rehabilitera stroke- och polio- patienter säger Jörgen Borg, professor i rehabiliteringsmedicin vid Danderyds sjukhus.

Enligt Cyberdyne kan den extra styrkan också användas i exempelvis räddningsarbeten. Men dräktens uppfinnare, Dr. Yoshiyuki Sankai har sagt nej till militär användning.

-Robotar måste alltid användas i mänsklighetens och vetenskapens tjänst, säger han.

HAL går redan att hyra i Japan, månadskostnaden är ungefär 14000 kronor. Ett pris som enligt Sankai kommer att sjunka. Innan dräkten får användas i Europa måste den genomgå kliniska tester.

Martin Karlsson

Mer om: Rehabilitering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer