De möter krisen – med figursytt

2009-05-12 23:00  

Även Koenigsegg har fått känna av lågkonjunkturen. En planerad 50-procentig produktionsuppgång (från 20 till 30 bilar per år) fick vänta.

- Det är inte så att våra kunder har ont om pengar, det handlar snarast om ett slags offentlig moral, säger tekniske chefen Jon Gunner.

- När man just gjort nerdragningar eller stängt några fabriker är det inte läge att köpa världens exklusivaste bil.

I stället beslöt man från årsskiftet att erbjuda kunderna specialbyggda bilar direkt från fabriken. För den som inte vill ha en vanlig Koenigsegg, utan skilja sig från mängden.

- Som tur är är vi en liten lättrörlig organisation. Vi bytte spår, och det har fungerat bra. Vi kan lägga mer arbete på varje bil, ta mer betalt och behålla våra anställda, säger Jon Gunner.

- Nyckeln är skickliga konstruktörer och ett kraftfullt cad-program.

Han berättar om en kund som ville ha en speciell vinge för att öka marktrycket, "så man exempelvis får bättre varvtider på Nürburg Ring".

- Vi skissade på en dubbelvinge, det tog en halvtimme, efter tre dagar var första cad-modellen klar, vi skickade den till analyser i virtuell vindtunnel och till verktygsmakare. Efter tre dagar till hade vi ett färdigt förslag till kunden, fick ok för tillverkning. Från första beställning till montering på bilen tog det sju veckor. Eddie Pröckl

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt