Wings drönare levererar paket redan 2019 i Europa

2018-12-04 13:46  
James Ryan Brugess, vd för Wings. Foto: Per Danielson

Snabba leveranser av mindre paket i luften med Wings avancerade drönare. Det blir verklighet i Helsingfors under våren 2019 när Googles systerbolag etablerar sig i Europa.

Finland och Helsingfors blir först ut när drönarbolaget Wing testar vingarna på ännu en kontinent. Sedan tidigare genomför företaget tester i hemlandet USA och Australien.

– Om våra drönare klarar av att leverera här i det klimat som råder här i Helsingfors är vi övertygade om att vi kan leverera var som helst, säger Wings vd James Ryan Brugess när han presenterar nyheten på den internationella startupkonferensen Slush i Helsingfors.

I dagsläget kan Wings 4,5 kilo tunga drönare transportera ett paket med en maximal vikt på 1,5 kilo. Längsta distansen är 10 km enkel resa. Maxhastigheten sägs vara 125 km/h. Totalt har bolaget genomfört drygt 60 000 transporter i Australien och USA.

– Våra tester visar att olika kundgrupper uppskattar att få snabba och luftburna leveranser. Ett exempel är äldre människor som vill få hem sin medicin snabbt, ett annat är byggnadsarbetare som fått slut på material och behöver en snabb leverans, en tredje är personer som snabbt vill ha något från exempelvis mataffären. 1,5 kilo har visat sig räcka väldigt långt, säger James Ryan Brugess till Ny Teknik.

Luftens UPS?

Wings har valt att utveckla drönare, transportsystem (UTM-system) och förpackningslådor själva. Ett system som i första hand företagskunder kan välja att använda för snabba transporter. Men på ritbordet finns även leveranser mellan privatpersoner.

Ska ni bli luftens UPS?

– Haha, jag vill inte kalla oss för det. Men vissa likheter finns. Vi har valt att bygga allt själv eftersom det krävs utveckling av ny teknik och säkerhetskraven är så höga. Vi vill ha full kontroll på processen, säger James Ryan Brugess och fortsätter:

– Luftburna och obemannade transporter i luften är mycket säkrare än på det vi har på marken i dag, och mer miljövänliga.

Testerna med Wings drönare i Helsingfors startar under vintern. En kommersiell lansering är planerad till våren. Planen är att ha 5-10 drönare aktiverade i den finländska huvudstaden.

I dagsläget finns inga besked om tester i fler europeiska städer, exempelvis Stockholm.

– Vi vill etablera oss långsamt och vinna förtroende från kunder och mottagarna av paketen. Men förhoppningsvis dröjer det inte för länge innan vi kommer vi till fler marknader, avslutar James Ryan Brugess.

Per Malm Danielson

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt