Wärtsilä öppnar motorfabrik i Kina

2009-04-24 09:36  
Wärtsilämotor från kinesiska QMD

Finska varvet Wärtsilä har startat en ny motorfabrik i Kina tillsammans med japanska Mitsubishi. Första motorn var en 7-cylindrig tvåtaktsdiesel.

Tillsammans med ett kinesiskt företag har de båda varvsföretagen bildat den samägda motortillverkaren QMD i Qingdao. När anläggningen är intrimmad får den en kapacitet att tillverka motorer med en sammanlagd årseffekt på 1 miljon hästkrafter.

Förutom flera högautomatiserade avdelningar för exempelvis svetsning, montering och målning finns möjlighet att testköra två motorer samtidigt.

Premiärmotorn är en sjucylindrig Wärtsilä RT-Flex 60 C. Fabriken har kapacitet att bygga motorer med valfritt antal cylindrar i cylinderdiametrar mellan 50 och 96 cm. Motorerna är licensbyggen av Wärtsiläs RTA och RT-flexmotorer och Mitsubishis UE-motorer. Samtliga är tvåtaktsdieslar.

Företaget har en orderbok värd 2 miljarder kronor. Samtliga order gäller motorer till kinesiska varv. I slutet av året beräknas 500 personer arbeta i motorfabriken.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt