VW:s skifte – Diess ut, Blume in

2022-07-25 10:23  

Den tyska biljätten Volkswagens vd Herbert Diess lämnar sin post den 1 september, meddelar bolaget.

Beslutet bygger enligt ett uttalande från bolaget på en "ömsesidig överenskommelse".

Diess har varit vd för Volkswagen, världens andra största biltillverkare, i fyra år och ersätts av Porsche-chefen Oliver Blume.

Oliver Blume på scen på Shanghaimässan Foto: Porsche

"Nyckelroll"

Volkswagengruppen som är mitt uppe i en omställning mot att fokusera på elfordon fattade beslutet på ett styrelsemöte under fredagen.

Enligt styrelseordförande Hans Dieter Poetsch har Diess "spelat en nyckelroll" i gruppens omställning, styrt företaget under mycket tuffa omständigheter och "implementerat en helt ny strategi".

Exakt vad som lett fram till att Diess nu avgår framgår inte. Enligt den tyska dagstidningen Handelsblatt handlar det om att Diess helt enkelt förlorat stödet från ägarfamiljerna Porsche och Piech, rapporterar Electrive.

Droppen som fått bägaren att rinna över ska handla om problemen i dotterbolaget Cariad, som utvecklar programvara för hela koncernen. För en tid sedan tog Diess över ordförandeskapet i Cariad. Förseningar i utvecklingen har lett till att hela koncernens planering för olika bilmodeller har påverkats negativt.

Rört upp känslor

Med sin tvära stil och sina kontroversiella uttalande har Herbert Diess ofta rört upp känslor. 2019 fick han be om ursäkt efter en ordlek där han använde en välkänd nazistisk paroll vid ett företagsmöte.

Internt fick han även kritik när han i höstas antydde att 30 000 jobb på Volkswagen i Tyskland var i fara om inte kostnaderna för omställningen till elfordon kan skäras ned.

TT / Ny Teknik

Mer om: Volkswagen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt