Vulkanaska stänger svenska luftrummet

2010-04-15 12:29  

Delar av Sveriges luftrum stängs nu successivt av på grund av askan från Island. Och klockan 18 i kväll stängs hela det svenska luftrummet av för all flygtrafik, uppger Björn Stenberg på Luftfartsverket.

Askan från det senaste isländska vulkanutbrottet i går sveper nu in över Sverige och från kl 13 utökar Luftfartsverket flygstoppar successivt det svenska luftrummet.

Myndigheten planerade först stoppet i hela Sverige till klockan 22 i kväll, men har nu ändrat tiden till redan 18.00, utom för Gotland och Östersjön. Klockan 22.00 inkluderas även dessa områden.

—All flygtrafik kommer då att ställas in, säger Björn Stenberg, pressansvarig på LFV.

Redan nu får flygplan inte flyga över stora delar av Norrlands inland.

Klockan 13 utökades flygförbudet till att gälla en linje som sträcker sig norr om Karlstad/ Borlänge och strax norr om Sundsvall/Härnösand.

En timme senare, kl  14, stängs luftrummet  nordväst om Malmö längs en linje som sträcker sig väster om Västerås och väster om Sundsvall/Härnösand.

Klockan 18 stängs luftrummet söder om Malmö och söder om Kristianstad och Ronneby.

—Det går alltså inte att flyga in och landa från luftrummet söder om Malmö, förklarar Björn Stenberg.

—Stoppen gäller hela Sveriges luftrum och vi vet inte hur länge det kommer att gälla, utan förbudet gäller tills vidare. Vi vet ännu inte om askmolnen kommer att skingra sig så att det blir öppningar, säger han.

Det senaste vulkanutbrottet på Island skedde natten till onsdagen och vulkanen fortsätter att spotta ur sig aska.

Enligt Björn Stenberg kanflygmotorerna skadas om askan sugs in i dem.

—Det blir en blästringseffekt i motorn, en slipningseffekt, som gör att motorerna kan stanna, säger han.

Vad skiljer askan från andra dammpartiklar i luften?

—Det är tätheten och mängden partiklar.

Hittills har England, Irland och Norge stängt sina luftrum helt. Dessutom har Finland, Beligien, Nederländerna, Frankrike och Tyskland tvingats stoppa flygtrafiken i delar av länderna. Även Danmark väntas följa efter.

Det lär bli kaos i flygtrafiken i norra Europa?

—Det är det redan, konstaterar Björn Stenberg.

På grund av stoftmolnen är också ambulansflyget i hela Norra sjukvårdsregionen inställt. Transporterna av patienter sker nu via vägarna.

Västerbottens läns landsting och läkare vid Norrlands Universitetssjukhuset varnar också för att astmatiker, kolpatienter och hjärt- och lungsjuka kan få andningsbesvär om de anstränger sig utomhus på grund av nedfallande aska.

 

  

Mer om: Vulkanaska Vulkan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt