Volvos lastbil bromsar själv för cykeln

2014-10-07 10:10  
Föraren får en varning om cyklisten. Om han eller hon inte stannar så bromsar lastbilen själv. Foto: Volvo Lastvagnar

Lastbilen skannar av omgivningen i 360 grader och kan tvärnita för cyklister och fotgängare. Volvo Lastvagnar testar nu den nya tekniken.

Dold sikt är en av de vanligaste orsakerna till olyckor mellan tunga fordon och oskyddade trafikanter i Europa.

Det visar Volvo Lastvagnars forskning. Företaget vill minska antalet olyckor med ny teknik, som utvecklats i samarbete med Volvo Personvagnar.

Lastbilen förses med sensorer, radar och kameror, som övervakar omgivningen alla riktningar. När systemet upptäcker en cyklist eller fotgängare får föraren en varning.

Om han eller hon inte reagerar på faran så kan lastbilen bromsa eller styra undan automatiskt.

-Volvos lastbilar är i dag designade för att eliminera alla döda vinklar. Men i situationer med tät trafik är det lätt hänt att föraren missar något viktigt, som att en cyklist närmar sig på fordonets passagerarsida. Nu kan vi lösa det problemet, säger Carl Johan Almqvist, som är ansvarig för trafik och produktsäkerhet på Volvo Lastvagnar, i ett uttalande.

Tekniken kan tidigast nå marknaden om fem år. Först måste den genomgå omfattande tester.

Så här funkar tekniken

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt