Volvo ska bygga självkörande bilar med kinesiska sökjätten Baidu

2018-11-01 11:15  
Volvo Cars Foto: Ismo Pekkarinen

Volvo Cars ska bygga och utveckla självkörande bilar tillsammans med Baidu, den kinesiska motsvarigheten till Google.

Personbilstillverkaren Volvo Cars offentliggjorde på torsdagsmorgonen sitt samarbete med den kinesiska sökjätten Baidu. Målet med samarbetet är att gemensamt utveckla elektriska bilar kompatibla för fullt automatiserad körning. Bilarna ska massproduceras för den kinesiska marknaden som är världens största.

I pressmeddelandet påpekar Volvo Cars att det är det första utländska företag som ingår ett så här nära samarbete med den kinesiska motsvarigheten till Google. Värt att nämna i sammanhanget är förstås att Volvo cars sedan 2010 ägs av kinesiska koncernen Geely.

Läs mer: Volvo blev sämst i test av pålitlighet – hade flest fel

Baidu kommer att bidra med sin plattform för automatiserad körning, kallad Apollo. Volvo kommer enligt egen utsago bidra med expertis och avancerad teknik kopplad till bilindustrin.

– Tillsammans med Baidu tar vi ett stort steg mot att kommersialisera våra bilar kompatibla med automatiserad körning, säger Håkan Samuelsson, vd Volvo Cars, i ett uttalande.

Baidus ordförande Ya-Qin Zhang pekar å sin sida på Volvos rykte som en säker biltillverkare som skäl till valet av samarbetspartner.

Johan Kristensson

Mer om: Volvo Cars Baidu

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt