Volvo CE minskar med 1 000 personer

2014-11-13 14:56  

Volvo Construction Equipment (CE) ska minska antalet anställda med omkring 1 000 personer.

I Sverige kommer mellan 100 och 150 personer att beröras på fyra orter.

Volvo CE har verksamhet på fyra orter i Sverige. Det är Braås, Hallsberg, Arvika och Eskilstuna.

Såväl tjänstemän som anställda på fabrikssidan innefattas av planerna, men hur många anställda på vardera ort som kommer att drabbas är oklart.

– Vi vill inte gå in på detaljsiffror men alla fyra orterna kommer att beröras, säger Kina Wileke, presschef på Volvokoncernen, till TT.

Nu vidtar förhandlingar med fackklubbarna innan varslen kan läggas, och det hela väntas vara klart någon gång nästa år.

Orsaken till neddragningarna är att tillverkningen av grävlastare och väghyvlar flyttas till Volvo CE:s kinesiska bolag SDLG. Beskedet är ett led i Volvokoncernens pågående åtgärder för att sänka kostnaderna och förbättra lönsamheten.

I dag sker tillverkningen förutom i Europa även i Nordamerika och Sydamerika. Majoriteten av de 1 000 anställda som drabbas finns i Polen, USA och Brasilien.

– I Sverige rör det sig om mellan 10 och 15 procent som kommer att beröras, säger Kina Wileke.

Volvo har i omgångar aviserat besparingar på totalt tio miljarder kronor runt om i världen. Förutom Volvo CE berörs även Volvo IT.

Beskedet imponerade inte på marknaden. Volvos B-aktie sjunker med 0,2 procent på Stockholmsbörsen, som i övrigt överlag går uppåt.

Sedan årsskiftet är Volvos B-aktie i princip oförändrad, men från årshögsta på 105 kronor i april har den rasat med 20 procent.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Volvo CE

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt