Volvo Cars äger Sveriges första Tesla Model Y

2020-07-14 13:49  
Foto: Daniel.Cardenas

Teslas medelstora suv lanseras i Europa först nästa år. Men ett exemplar av Model Y är redan registrerat i Sverige – och ägaren är Volvo.

Tesla har inte gjort sig kända för att hålla sina leveransdatum, men med Model Y lyckades man till och med få ut suven innan utsatt tid. I USA har bilar börjat levereras och en av de första köparna som hängde på låset var Volvo Cars.

Elon Musk har tidigare sagt att den europeiska lanseringen är kopplad till färdigställandet av fabriken i Berlin, vilket torde innebära juli nästa år som tidigast. Men ett exemplar inköpt i USA har redan registrerats i Sverige. Det rapporterar Electrek.

Enligt Car.info togs bilen i trafik den tredje juli – och då importören är Volvo förmodar Electrek att personbilstillverkaren ska plocka isär suven för att hämta in eventuella lärdomar. Det är inte första gången som svenskarna dissekerar en Tesla. 2018 importerade Volvo ett tidigt exemplar av Teslas Model 3 till Sverige.

Läs mer: Kinas bilmärken faller när Tesla ökar trycket

Teslas medelstora suv kan utrustas med plats för sju personer. Inledningsvis kommer Model Y i två versioner. Long Range med en räckvidd på 50,5 mil enligt WLTP, samt Performance – som bara tar dig 48 mil men i gengäld gör 0-100 km/h på 3,7 sekunder. Båda är fyrhjulsdrivna.

Nyligen meddelade Elon Musk att Tesla slopar den tidigare utannonserade bakhjulsdrivna budgetversionen Standard Range, detta beroende på att räckvidden skulle ha blivit för kort.

Här kan du se Sandy Munro plocka isär en Model Y på Youtube – som han tidigare gjorde med Teslas Model 3.

John Edgren

Mer om: Elbilar Model Y

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt