Volkswagen ersätter 7000 anställda med robotar

2019-03-15 12:27  
Foto: VW

Svångremmen dras åt och personalstyrkan ska bantas, det meddelade VW. Fram till 2023 ska 7 000 personer bort  – och många av dem kommer ersättas av robotar.

Effektivitet har länge varit ett ord som man förknippar med tyskar. Och i Volkswagens fall är det något företaget anser att de behöver bli bättre på. Som ett led i detta, samt för att reducera kostnader, kommer tillverkaren att transformera sin produktion till att bättre passa den elektrifierade och digitaliserade eran.

Så vad innebär då det? Jo, en tydlig trend är att minska antalet lönekuvert. Och en stor del av detta ska ske genom automation.

– Företaget uppskattar att automatiseringen av rutinuppgifter kommer resultera i förlusten av mellan 5 000 och 7 000 jobb till 2023, sa VW i ett uttalande på onsdagen.

Pensionärer ska ge plats åt robotarna

I de flesta fall kommer det hela lösas genom att arbetare mogna för pension stämplar ut – och lämnar över stafettpinnen till fabriksrobotar. Neddragningarna är en viktig del i transformationen och målet är att ha minskat kostnadskostymen med 5,9 miljarder euro om året till 2023.

De utannonserade neddragningarna kommer som lök på laxen för VW:s anställda. Detta då man redan nu befinner sig i ett omstruktureringsprogram där 21 000 personer ska bort till 2020 – och tre miljarder euro ska sparas årligen.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt