”Vi har utrett det som har inträffat”

2014-06-24 23:00  
Foto: S rb , Krister

Haveriutredaren Agne Widholm tillbakavisar kritiken mot Hercules­utredningen.

Varför skriver ni inte att olycksplanet från början planerades vara ett mål i ett luftkrig?

– Det upplägget försvann ju på grund av för dåligt väder. Övningen blev ju inte aktuell. Vi har utrett enbart det som inträffat och de förutsättningar som fanns.

Var det en taktisk flygning? Enligt Trond Sølna, dåvarande chef för de norska Herculesplanen, hade planet Haze 01 tillstånd för taktisk lågflygning vid god sikt. Det tar ni inte heller upp.

– Ja, det är ju besättningen som bestämmer. Men det var ju inte det uppdraget man hade här. I det här fallet är det inte intressant, eftersom vädret inte medgav det. Planet har legat i moln under flygningen. Besättningen har inte övergått till visuell flygning, enligt den inspelade radiotrafiken.

Vad innebar ”Combat Entry” i det här fallet?

– Det framgår i rapporten hur den taktiska inflygningen var avsedd att genomföras om den senare hade fått tillstånd till en visuell inflygning av flygtrafikledningen. ”Taktisk overhead” innebär i detta fall att man passerar landningsbanan vid Kiruna flygplats, och att den taktiska delen påbörjas därefter.

Kan piloterna/autopiloten ha lurats av för höga höjdvärden i tryckhöjdmätaren?

– Vi resonerar kring vad som är säker flyghöjd i utredningen, och att man måste lägga på marginaler.

Positionen 50 nautiska mil är egentligen 53,3 nautiska mil?

Enligt Agne Widholm har pilotens positionsangivelse 50 nautiska mil inte spelat någon roll för klareringen till flygnivå 70.

– Flygtrafikledaren har inte tagit hänsyn till planets geografiska läge vid klareringen. Varför klareringen gjordes just där är en fråga som vi inte kunnat få svar på.

Mer om: Hercules

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt