Vapen mot drönare tas fram av polisen

2017-04-18 09:39  
En annan drönare. Foto: Pixabay

Den svenska polisen utvecklar ett system för att bekämpa olagliga drönare eller UAS (Unmanned Aerial Systems).

– Vi arbetar med att ta fram ett anti-UAS-system för polismyndigheten, men i övrigt kan jag inte gå in på några detaljer, säger Johan Hasselmark, chef för brottsbekämpningsgruppen vid polisens nationella operativa avdelning (Noa), till Göteborgs-Posten.

Det finns flera exempel på att drönare använts i kriminella sammanhang. Drönare ska också ha stört militärövningar i Sverige.

– Eftersom drönarna ökar i samhället och det finns olika intressen, allt från hobbyverksamhet till att främmande makter vill använda det och reka i andra länder, så måste vi också titta på möjligheterna att hantera det, säger Hasselmark till GP.

Läs mer:

Läs mer: Polisens nya drönare – med rätt att döda

I andra länder finns redan system med "jaktdrönare" som kan fånga in eller tvinga ner obemannade farkoster eller störa ut elektronik. I Nederländerna pågår också försök med dresserade örnar som ska kunna slå till mot drönare.

Förra året startade ett treårigt EU-projekt för att ta fram strategier mot användning av drönare i både kriminell verksamhet och terrorattacker. Sverige har genom Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) ansökt om att vara med i projektet.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Drönare Polis

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt