Väder och dåligt underhåll pekas ut som förseningsorsaker av SJ

2018-07-19 11:06  
Genrebild från 2015 efter stormen Helga. Foto: Adam Ihse / TT

Såväl lönsamheten som punktligheten går åt fel håll för den statliga tågoperatören SJ, enligt delårsrapporten för årets andra kvartal.

Nettoomsättningen steg 2 procent till 1|997 miljoner kronor för SJ under andra kvartalet. Men vinsten före skatt rasar 36 procent jämfört med ett år tidigare, ned till 111 miljoner kronor.

För vinstmarginalen innebär det ett kliv nedåt från 8,8 procent till 5,6 procent, medan avkastningen på operativt kapital nästan halveras från 22,7 till 12,5 procent.

Läs mer: Växelfelen blir allt fler – så ska de bekämpas

När det gäller punktligheten för SJ:s tåg går det också åt fel håll. Sammantaget sjönk punktligheten för lång- och medeldistanståg, mätt som andel av tågen som är högst fem minuter försenade, till 85 procent under andra kvartalet. I fjol låg andelen tåg som höll tiden på 89 procent.

Väder och dåligt underhåll av Trafikverket pekas ut som avgörande för denna utveckling av vd Crister Fritzson.

Läs mer: Svenska snabbtåg kör allt långsammare

"Många av störningarna orsakas av brister i infrastrukturen och vi välkomnar de arbeten som nu utförs. Men Trafikverkets planering av större underhållsarbeten behöver bli betydligt bättre för att vi ska kunna hålla våra kundlöften", skriver han i en kommentar.

"Senaste halvårets utmaningar har också tydliggjort vikten av att vi i tågbranschen blir bättre på att hantera extrema väderförhållanden", tillägger han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt