Uthyrningsförbud mot elsparkcyklar i Köpenhamn

2019-03-08 11:32  
Foto: Johan Nilsson/TT

Ingen elsparkcykel-uthyrning utan tillstånd på kommunal mark i Köpenhamn, den som försöker blir av med cyklarna och polisanmäls, rapporterar Sydsvenskan.

Elsparkcyklarna började dyka upp i Köpenhamn runt årsskiftet, och blev snabbt populära. Dock inte hos Köpenhamns stad, som nu skärper tonen mot företagen. De tuffa tagen mot företagen som hyr ut sparkcyklarna är Köpenhamns metod för att få bukt med problemen som fordonen anses orsaka på gatorna.

Köpenhamns stad kräver tillstånd för uthyrningen, vilket prövas utifrån bland annat trafiksäkerhetsskäl, skriver staden i ett pressmeddelande.

Läs mer: Fler söker vård efter olyckor på elscootrar

Köpenhamns stad har följt utvecklingen under en tid, och kräver nu att cyklar och elsparkcyklar som hyrs ut utan tillstånd tas bort inom tio dagar, annars beslagtas de. Staden hotar också med polisanmälan mot de ansvariga företagen. Uthyrning får bara ske på vissa platser och av dem som fått tillstånd, allt annat är olagligt vilket flera gånger har påpekats, skriver Köpenhamns stad.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt