Unionens krav på regeringen

2011-12-19 10:46  

Efter beskedet att Saabs företagsledning begärt Saab i konkurs är det viktigt att blicka framåt. Man måste ta till vara medarbetarnas kompetens och se till att skapa förutsättningar för nya jobb, säger Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg.

Unionen anser att det nu krävs långsiktiga satsningar för att fortsätta att utveckla regionen kring Trollhättan i och med nedläggningen av Saabfabriken.

- Det är ett mycket nedslående besked som får svåra konsekvenser för alla medarbetare på Saab, för alla som är beroende av företaget, dess underleverantörer och för hela näringslivet i Västra Götaland, säger Cecilia Fahlberg.

Snabba beslut krävs så att lönegarantin kan träda i kraft så snart som möjligt.

Regionen kring Trollhättan står nu inför stora utmaningar. Unionen menar att alla nu måste agera gemensamt och snabbt för att stötta de som förlorar jobben och för att nya arbetstillfällen ska kunna skapas.

De innebär bland annat att Arbetsförmedlingen, Trygghetsrådet, Trollhättans kommun, Länsstyrelsen, Högskolan Väst samt näringslivet och facket har ett stort ansvar.

Dessutom anser Unionen att regeringen måste underlätta för eventuella köpare av konkursboet. Viktigt är att en ägare satsar på att utveckla verksamheten i Sverige.

- Regeringen måste säkerställa att det finns resurser till det utvecklingsarbete som nu behövs i Trollhättan. Med gemensamma krafter kan vi arbeta för ett konkurrenskraftigt näringsliv och nya jobb i regionen, säger Cecilia Fahlberg.

Jonas Karström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt