Undersökning: Här är Sveriges bästa cykelkommuner

2020-10-07 11:04  
Svenskarna cyklar mer än vanligt under pandemin. Foto: Magnus Andersson/TT

Här är Sveriges bästa kommuner att cykla i, enligt en ny undersökning från Cykelfrämjandet.

Generellt sett är svenska cyklister inte helt nöjda med cykelvänligheten i den egna kommunen. Det visar Cykelfrämjandets nöjdhetsundersökning Cyklistvelometer. Av de nästan 18 000 cyklister som har svarat på enkäten tycker endast 47 procent att deras kommun är cykelvänlig.

– Missnöjet visar att infrastrukturen för cykling på många håll i Sverige inte håller måttet, säger Emilia Sternberg, projektledare på Cykelfrämjandet.

Bästa cykelkommunerna

Utifrån statistiken har Cykelfrämjandet rankat Sveriges bästa cykelkommuner. Dessa har delats in i tre kategorier: stora, mellanstora och små kommuner. De högst rankade kommunerna har fått höga betyg vad gäller generell nöjdhet, trygghet, tillgång till infrastruktur, framkomlighet och hur cykling prioriteras av kommunen.

Läs mer: Höghjulingen gör comeback: ”Det blir en galen spänning”

Mest nöjda i kategorin stora kommuner är invånarna i Örebro kommun, följt av Malmö stad och Linköpings kommun.

Kategorin mellanstora kommuner toppas av Karlstads kommun, följt av Sollentuna kommun och Östersunds kommun.

Bland mindre kommuner är invånarna i Finspångs kommun, Lidingö stad och Vänersborgs kommun nöjdast.

– Vi ser en tydlig koppling mellan satsningar på infrastruktur och vinterunderhåll av cykelvägar och faktiskt nöjdhet, säger Emilia Sternberg.

Coronaeffekt

Drygt en femtedel av cyklisterna som svarat på enkäten uppger att de har cyklat mer än vanligt under pandemin. Störst är ökningen bland kvinnor och personer över 65 år.

– Jag tror att cykeln känns mer attraktiv som transportmedel ur ett smittskyddsperspektiv. Så länge cykelbanan inte är för smal är det lättare att hålla avstånd än på en buss eller ett tåg, säger Emilia Sternberg.

– Många har också börjat arbeta hemifrån och går kanske miste om den vardagsmotion som uteblir när man inte behöver ta sig till jobbet. Då kanske man vill komma ut i friska luften och röra på sig när tillfälle väl erbjuds.

Fakta: Vinnare 2020

Stora kommuner (över 100 000 invånare)

  1. Örebro kommun
  2. Malmö stad
  3. Linköpings kommun

Mellanstora kommuner (50 000 till 100 000 invånare)

  1. Karlstads kommun
  2. Sollentuna kommun
  3. Östersunds kommun

Små kommuner (färre än 50 000 invånare)

  1. Finspångs kommun
  2. Lidingö stad
  3. Vänersborgs kommun
Mer om: Cykel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt