Tysk bilexpert: Opel iskallt efter valet

2009-08-17 09:39  

Om Magna ska ha en chans att överta Opel måste det ske före det tyska valet. Sedan är frågan iskall, menar bilexperten Ferdinand Dudenhöffer.

GM stretar emot en försäljning av Opel till kanadensisk-österrikiska Magna, som vill överta Opel tillsammans med ryska intressen och biltillverkaren Gaz. GM fruktar att för mycket teknikkunnande ska hamna i ryska händer, och att Gaz kan börja producera bilar som konkurrerar med Chevrolet på den ryska marknaden.

Därför förordar GM en försäljning till riskkapitalbolaget RHJ, som enligt rykten skulle vara berett att sälja tillbaka Opel till GM om några år.

Men den tyska regeringen ser hellre att Magna tar över. Den lösningen verkar i de tyska politikernas ögon tryggast när det gäller arbetstillfällen i Tyskland, en fråga som är viktig i valtider.

Den 27 september går tyskarna till valurnorna, och har Magna inte lyckats köpa Opel innan dess är de chanslösa. Det tror i alla fall bilanalytikern Ferdinand Dudenhöffer vid universitetet i Duisburg-Essen.

Efter valet kommer nämligen Opelaffären vara iskall i politikernas ögon, och det kan sluta med att GM behåller Opel, säger Dudenhöffer i Frankfurter Rundschau. Då finns risken att den pressade koncernen stänger fyra fabriker i Europa; Bochum och Kaiserslautern i Tyskland, Antwerpen i Belgien och Ellesmere Port i Storbritannien.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt