Trött på kolfiber? – här är cykeln med ram av trä

Vill du ta det gröna skiftet på riktigt allvar kan du köpa en träcykel, gjord av amerikansk ask. Den grekiska tillverkaren har levererat träcyklar sedan 2016 och ger livstidsgaranti på ramarna.

I början av 1800-talet hade de moderna cyklarnas föregångare en träram. Sedan kom stål, sedan aluminium. För hardcore-teknikentusiaster är det nu kolfiber som gäller. Om du inte är hardcore på klimat- och miljösidan. Då kan du köpa en träcykel, och cirkeln är sluten.

Historien bakom är lite rolig. Den grekiska tillverkaren Cocomat tillverkar främst madrasser, kuddar, sängar och sängkläder. Samt lite badrockar och möbler.

Läs mer: De elektrifierar din gamla cykel – med ultralätt drivlina

Enligt företagets hemsida blev ägaren, Paul Efmorfidis, utmanad av sin son att cykla från Amsterdam till Aten. Det utlöste arbetet med att designa, testa och producera en cykel som skiljer sig från allt annat. Den första kom på marknaden 2016.

Cyklar gjorda av ask

Webbplatsen techradar.com har intervjuat den brittiska importören som säger att cyklarna är gjorda av ask från USA. Det finns tillräckligt med material i ett träd för att göra 50 cyklar. För varje träd som fälls planteras ett nytt.

Foto: Cocomat

Nu kan du välja mellan 11 olika träcyklar. Här finns barncyklar, vanliga cyklar för herr och dam, elcyklar och hopfällbara cyklar. Enligt tillverkarens hemsida är vikten 14 kilo för hopfällningen och 23 kilo för elcykeln.

I Norge finns åtta av varianterna. Den minsta barncykeln kostar 9 500 norska kronor medan den dyraste cykeln kostar 41 500 norska kronor.

Artikeln var först publicerad av Teknisk Ukeblad.

Joachim Seehusen / Teknisk Ukeblad

Mer om: Cyklar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt