Toyotas nya drag – ska utveckla chip för självkörande bilar

2019-07-12 11:45  
Foto: Brooker/Rex

En allians för att försäkra sig om att äga sin framtid. Toyota och Denso har ingått partnerskap där fokus ska vara på utvecklingen av halvledare och chip för självbärande bilar.

Självkörande bilar är tillsammans med elektrifiering och uppkoppling de stora trenderna inom fordonsbranschen. Men när det gäller det förstnämnda är de spelare som fått flest rubriker är företag som inte ens tillhör industrin.

Och för att utvecklingen inte ska gå dem ur handen – har Toyota valt att göra en satsning på något nytt.

Fokus: Nya halvledare och chip

Tillsammans med underleverantören Denso (som Toyota är delägare i) kommer tillverkaren dra igång ett nytt bolag med fokus på att utveckla halvledare och chip.

Läs mer: Volvos framtidsdröm: Bilen blir ett självkörande hotell

”På senare tid har elektroniska kontroller implementerats fordon i allt större skala. Vidare har antalet halvledare i fordon ökat och prestandan av dessa har ständigt förbättrats. För att skapa en framtida mobilitet som är säker och hållbar krävs det att det utvecklas halvledare som är avsedda för innovationer som uppkopplade bilar, autonom körning, delning och elektrifiering.”, skriver företagen i ett pressmeddelande.

Ska påskynda utvecklingen

Redan i fjol kom de båda företagen överens om att konsolidera produktionen av elektronikkomponenter till Denso. Och underleverantören påbörjade arbetet med att etablera ett nytt dotterföretag för forskning och utveckling av halvledare. Nu står det klart att Toyota köper in sig i detta för att påskynda utvecklingen.

Läs mer: Tyska biljättar inleder samarbete

Det nya företaget kommer ägas till 51 procent av Denso och resten får Toyota. Det kommer ha 500 personer anställda och målet är att det ska vara igång till april 2020. Det här är det andra samriskbolaget Toyota startar med Denso på kort tid. I fjol startade bilmärket tillsammans med Denso samt Aisin Seiki ett företag med inriktning att utveckla mjukvara för självkörande bilar.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt